Nieuws


Onthulling Levenslicht in Purmerend

Op woensdag 22 januari werd in het Purmerends Museum het holocaustmonument Levenslicht onthuld door burgemeester Don Bijl en de voorzitter van het

4 en 5 mei comité Purmerend, de heer Dick Blokker.

Vanaf donderdag 23 januari t/m zondag 2 februari is Levenslicht gratis te bezichtigen in het Purmerends Museum tijdens de reguliere openingstijden.

Daarnaast is het museum ook twee avonden geopend, en wel op vrijdag 24 januari en vrijdag 31 januari tot 20.00 uur. Op deze twee avonden is er om 19.00 uur een gratis toegankelijke inlooplezing waarb
ij

Klaas Kwadijk en Yvette van Aurich vertellen over het vooroorlogse Joodse leven in Purmerend en het lot van deze Joodse families.

Het Purmerends Museum is in deze periode gratis toegankelijk. U bent van harte welko
m.


De meest aansprekende Noord-Hollandse foto’s uit de Tweede WereldoorlogDe 25 meest aansprekende Noord-Hollandse foto's uit de Tweede Wereldoorlog zijn bekend. Bekijk de foto's die namens de provincie Noord-Holland worden ingestuurd voor de landelijke tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ op de website van de provincie:

www.noord-holland.nl/Onderwerpen/Cultuur_en_Erfgoed/Projecten/75_jaar_vrijheid/Fotoproject_WOII_in_100_foto_s


De 50 foto’s waaruit gekozen kon worden, reizen tijdens de maand van de vrijheid in april 2020 als pop-up expositie door de provincie.
Presentatie lichtmonument Levenslicht

Op 16 januari jl. is het landelijk Holocaust-monument Levenslicht in Rotterdam onthuld. Het monument is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Daan Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gaat na de onthulling in delen naar 170 gemeenten in Nederland. Ook in Purmerend zal Levenslicht te zien zijn.Stem op de meest aansprekende Noord-Hollandse foto’s uit de Tweede Wereldoorlog


Welke foto’s uit onze provincie moeten volgens u onderdeel worden van een nationale tentoonstelling van foto’s uit de Tweede Wereldoorlog?

U bent van harte uitgenodigd om op woensdag 15 januari een bijzondere fotopresentatie van de Noord-Hollandse canon bij te wonen en uw stem te laten horen. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.


Een beeld vertelt vaak zoveel meer dan woorden. Het roept emoties op, herinnert ons, beangstigt, maakt blij, shockeert, maar kan ook ontroeren en ons recht in onze ziel raken. In het kader van ’75 Jaar Vrijheid’ organiseert het NIOD in 2020 een nationale tentoonstelling met de meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bijeenkomst op woensdag 15 januari kunt u bepalen welke foto’s uit Noord-Holland een plaats moeten krijgen in die tentoonstelling.


Uitnodiging aan alle inwoners

Iedereen die in de provincie Noord-Holland woont kan deelnemen. Jong, oud, individueel of als groep. In een programma van in totaal 1,5 uur ontdekt u op aansprekende wijze de verhalen achter de foto’s, laat u uw stem horen en kunt u napraten met kenners, experts, ervaringsdeskundigen, nabestaanden en andere aanwezigen.


Kosteloos inschrijven en meer informatie

Deelname is gratis. Meld u nu aan via www.noord-holland.nl/50fotos. Daar vindt u ook meer informatie over de bijeenkomst.


Over ‘De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto’s’

De bijeenkomst is onderdeel van een landelijke campagne van Platform WO2 in het kader van ’75 Jaar Vrijheid’. Initiatiefnemers zijn NIOD, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en Netwerk Oorlogsbronnen. Provincie Noord-Holland faciliteert de campagne en de bijeenkomst op 15 januari 2020.

(Foto: Laag vliegende vliegtuigen boven Haarlem - Noord-Hollands Archief)


Freedom Flame tulp geplant bij bankje op de Kaasmarkt


Donderdag 28 november 2019 heeft wethouder Eveline Tijmstra bloembollen geplant bij het bankje op de Kaasmarkt: de Freedom Flame tulp. In totaal zijn zo'n 2.000 bloembollen geplant bij begraafplaatsen en monumenten in Purmerend en Beemster. In het voorjaar komen de tulpen tot bloei.

Met de Freedom Flame tulp wordt meer bewustzijn gecreëerd voor het leven in vrijheid. Dit sluit aan op het vieren van 75 jaar vrijheid in Nederland - en natuurlijk ook in Purmerend.