Onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis

In samenwerking met het Waterlands Archief, het Purmerends Museum en het 4 en 5 mei comité Purmerend zijn de onderduikherinneringen van Meijer van der Sluis in boekvorm uitgebracht.


In zijn onderduikherinneringen vertelt Meijer van der Sluis het verhaal hoe hij en zijn broer Simon in Noord-Holland boven het IJ (Purmerend, Etersheim en Warder) aan de Shoah of Holocaust zijn ontkomen. Hun zoektocht naar een veilig onderduikadres begon in 1942, het jaar waarin hun ouders en hun jongere zusje door de nazi’s werden opgepakt en in Auschwitz werden vermoord.

Het is een verhaal dat Meijer van der Sluis vaak op scholen verteld heeft, om jonge generaties ervan te doordringen wat mensen elkaar aan kunnen doen.

Naast langere periodes bij de gebroeders Logger, de familie Moerbeek en het echtpaar Van Braam in Purmerend hebben Meijer en zijn broer kortere tijd bij nog heel wat andere mensen doorgebracht, onder andere bij het domineesechtpaar Schipper-Kuiper in Etersheim. Maar het gevaar van ontdekking dwong hen vaak weer naar een ander adres te gaan. Het is een aangrijpend en beklemmend, maar door de zorg en gastvrijheid van vele onderduikgevers, ook een indrukwekkend verhaal.


Na het droevige nieuws over het overlijden van Meijer van der Sluis is het eerste exemplaar van het boek ‘Van het ene onderduikadres naar...’ op vrijdagmiddag 31 januari door burgemeester Don Bijl overhandigd aan de dochter en kleinzoon van Meijer en Ted van der Sluis.


Het boek is te koop in het Purmerends Museum, het Waterlands Archief en boekhandel Het Leesteken voor € 12,50.


De NPO heeft een indrukwekkende documentaire gemaakt over Meijer van der Sluis en zijn vrouw Tedje.


'Vrij om te zijn wie ik ben'

Muziekdocenten van Muziekschool Waterland studeren met bovenbouwleerlingen van 20 basisscholen in de regio Waterland (waarvan 10 in Purmerend) het lied ‘Vrij om te zijn wie ik ben’ in. De muziek en tekst zijn geschreven door

Jeroen Schippers. Met dit lied wordt het thema ’75 jaar vrijheid’ bij de kinderen onder de aandacht gebracht en kunnen ze zowel binnen als buiten school aansluiten bij evenementen die rond dit thema georganiseerd worden.


Expositieruimte te reserveren

In de centrale hal van het stadhuis zijn mogelijkheden om een tentoonstelling/expositie te organiseren.

Wilt u ruimte reserveren voor een tentoonstelling over 75 jaar vrijheid, meldt u dan aan via de activiteitenpagina op deze website. Een aantal data is inmiddels gereserveerd, dus meld uw expositie snel aan.


Websites